صادره به تاریخ، صادره در تاریخ، تاریخ صدور: 16/11/2022 – 08:01
تابلویی از مارک شاگال که در میان 15 اثر دزدیده شده توسط نازی ها قرار داشت و در نهایت توسط فرانسه به وارثان خانواده های آسیب دیده بازگردانده شد، در حراجی در نیویورک سه شنبه به قیمت 7.4 میلیون دلار فروخته شد.
فروش در خانه حراج فیلیپس بخشی از فصل حراج پاییزی بود که در آن بازیگران اصلی صنعت صدها اثر هنری را به قیمت چند میلیارد دلار در چند روز در محله های مجلل منهتن می فروشند.
روز سه شنبه، فیلیپس 46 اثر را به قیمت نزدیک به 139 میلیون دلار فروخت. گرانترین نقاشی یادبود اثر Cy Twombly، “بی عنوان” (2005) که زمانی متعلق به تاجر فرانسوی فرانسوا پینو بود، 41.6 میلیون دلار فروخته شد.
روغن روی بوم شاگال در سال 1911 به نام “پدر” در سال 1928 توسط یک سازنده ویولن لهستانی-یهودی به نام دیوید سندر خریداری شد که وقتی مجبور شد به محله یهودی نشین لودز نقل مکان کند دارایی خود را از دست داد.
این سازنده ویولن که به آشویتس تبعید شد، جایی که همسر و دخترش کشته شدند، جان سالم به در برد و در سال 1958 به فرانسه نقل مکان کرد، جایی که در سال 1966 بدون اینکه دوباره صاحب نقاشی شود، درگذشت.
در این بین، این اثر دوباره در نمایشگاهها ظاهر شد و معلوم شد که مارک شاگال خود آن را خریداری کرده است، احتمالاً بین سالهای 1947 و 1953 – به گفته فیلیپس و وزارت فرهنگ فرانسه، بدون اطلاع از منشأ آن.
پس از مرگ این هنرمند متولد امپراتوری روسیه در سال 1985 در فرانسه، “پدر” در سال 1988 وارد مجموعه های ملی شد و سپس به مرکز پمپیدو منصوب شد و در موزه هنر و تاریخ یهودیان در پاریس سپرده شد.
پارلمان فرانسه در آغاز سال جاری قانونی را برای بازگرداندن 15 اثر خانواده های یهودی غارت شده توسط نازی ها به اتفاق آرا تصویب کرد. روزلین باشلو، وزیر فرهنگ وقت، آن را «نخستین گام» تاریخی خوانده بود و خاطرنشان کرد که دیگر آثار هنری و کتابهای غارت شده هنوز در مجموعههای عمومی نگهداری میشوند.
جرمیا اوارتز، معاون رئیس فیلیپس، گفت: وارثان سنتر تصمیم گرفتند این نقاشی را بفروشند، سناریویی رایج «زمانی که اثری پس از مدت طولانی به سرقت رفته، بازگردانده میشود»، زیرا «شما چندین وارث دارید و خود اثر قابل تقسیم نیست».
شاگال در سالی که به پاریس رسید پرتره پدرش را کشید. او در آن زمان «براثر مدرنیسم» شهر برق گرفت و آثار او از آن دوره نادر است.
اوارتز خاطرنشان کرد: «بسیاری از آنها زمانی که او پاریس را ترک کرد تا به روسیه در سال 1914 بازگردد، ویران شدند.
فیلیپس جزئیاتی در مورد خریدار این اثر که یک رویه رایج در میان خانههای حراج است، فاش نکرد.
(AFP)